2017. március 8., szerda

Vissza az óvodába

Újpesti Óvoda, Süni csoport. Mostanság olvassák Süsü történetét és az egyik Anyuka közreműködésével meghívtak, hogy beszélgessünk a Süsüről.
Gondoltam óvodásokkal beszélgetni nem nagyon érdemes,  így kigondoltam egy mesét, ami még a Süsü ismert története előtt játszódott.
Kellett hozzá egy háromfejű király,
egy háromfejű szomszédkirály, aki mint tudjuk influenzás,

s mert a csoport nagyobbrészt lányokból állt, hát lett egy 7 fejű lánysárkány, aki ráadásul a trón várományosa, hiszen a hét mindig több, mint a három. Legalábbis a mesében


Süsüt egy óvóbácsi növendék vállalta, kiváló érzékkel, sokat segített a nagy zsák bolha összefogásában.
Ahogy az óvónéni is.
Aztán mondtak verseket és énekeltek 
 
 
 Hát nemigen viselkedtek sárkány módra, de mentségükre legyen, hogy a manapság általuk nézett rajzfilmekben a sárkányok általában egyfejűek és szelídek... Süsüfélék. Az igazi hétfejű királylányrabló, kaszaboló sárkány a népmesékben van, azok meg nem nagyon divatosak még ebben a korosztályban. (szerencsére)
De azért jót játszottunk. A hallgatók, jövendő óvónénik, tanulságokat gyűjtöttek, nekem meg
52 évvel ezelőtti emlékeim jöttek elő, amikor frissen érettségizve óvónéni lettem Karádon.

 
Szép idő volt.
___________________________
Az Újpesti Deák Óvoda Süni csoportjában jártam
Az óvónéni: Eva Juhászné Rusai

 Gyakorlatvezető óvodapedagógus (Károli Gáspár Református Egyetem Tanítóképző Főiskolai Kar)

_______________________________

JA, és a Süsü sztori előzmények, Csukás stílusában:


Sárkányföld királya: SÁRKÁNYFÖLDI SÁFRÁNYOS SÁNDOR JÓZSEF BENEDEK

A sárkányok gondját viseli: Sára néni, ő tulajdonképpen egy elrabolt királylány volt fiatal korában, ma már egy pörlekedő néni, aki mindig segített mosogatni és takarítani, mert a sok sárkánygyerek után sok volt a munka.

Sokan voltak,  volt két háromfejű kislány, aztán a fiúk háromfejjel és a hétfejű

 A hétfejű volt a legbüszkébb, mert ő lesz majd a király.Reggelinél, amikor elkészültek az evéssel a király megkérdezte, ki mit végzett előző nap meg éjjel?

Este nem tudták ezt intézni, mert tévét néztek és volt aki még nem végzett, mert éjszakai megbízatásra ment.
A fiúk elmesélték, hogy merre jártak, mit égettek fel, kikkel végeztek, hogyan osztottak igazságot, vagy segítették a rosszakat, kit raboltak el…
Mert ilyenek a sárkányok, emlékszünk, amikor Süsüt meglátják az emberek megrémülnek, , a sárkányoktól félni kell, mert leperzselik a  vetést és megeszik a birkanyájat és ellopkodják a királylányokat, és megbízásokat is vállalnak, ha valaki megkéri őket hogy leckéztessék meg az ellenségüket.
Volt a sárkányok királyának egy ellensége SÁRKÁNYFÖLDI SÜNDÖRGŐ  SÁNDOR JÓZSEF BENEDEK már a nevük miatt összevesztek gyerekkorukban a sárkányóvodában, mikor azt mondták Sándor József Benedek mindketten ugrottak és verekedés volt, hogy ki legyen az igazi.
Végül is a sárkánykirály ezt az ellenségét régi jó barátjának tekintette és nagy kárt nem akart tenni benne, ezért Süsüt, a bejáratós fiát küldte el hozzá.
Süsünek nem volt még soha ilyen megbízatása, annyira nagy izgalommal készült, nem is tudta hogyan kell, mert kaszabolás órán nem szokott figyelni, őt nem érdekelték az ilyen közös harci cselekmények.
Odament félelemtől reszketve a Sündörgős Sándor József Benedekhez, bekopogott az ajtaján. Bentről krákogást, harákolás, szipogást hallott, ahogy belépett azt látja, hogy minden teleszórva zsebkendőkkel, üres mosatlan poharak szerteszét, és egy piros orrú, vagyis három piros orrú tüsszögő sárkány nyögdécsel az ágyban. Már a fal is alig tartotta magát, mert a nagy sárkányprüszköléstől kiestek az ablakok. Erre még nagyobb huzat lett és semmi reménye nem volt szegény Sündörgőnek a gyógyulásra.
-      Jajj jaajj te szegény. de beteg vagy várjál. főzök egy kis mézes teát, van itthon kamillád és ezerjófüved, mentád és gyömbéred? – kérdezte jóindulatúan Süsü
-       Hogy lenne? ilyeneket kérdezel. miért tartanék én ilyeneket itthon? – kérdezte morcosan Sündörgő
-        Mert ha megnáthásodsz akkor ezek meggyógyítanak
-        De egy sárkány nem szokott megnáthásodni
-        De te most kimondottan náthás vagy
-        Az igaz
-       Figyelj, itt a tea szürcsöld el, én meg átszaladok a Vasorrú Bábához és kérek tőle gyógyfüveket, mindjárt itt vagyok, térülök, fordulok és már itt is vagyok, de ne mozdulj!
-          jó – mondta Sündörgő és a fal felé fordulva nagy szuszogásokkal aludni próbált

 Süsü rohant, bekopogott a Vasorrú Bábához, akivel régóta jóban volt. mert szokott neki segíteni gyógyfüveket keresgélni az erdőben és a bába meg finomabbnál finomabb gyümölcsteákkal kínálta, ő tanította meg, hogyan találja meg a jó gyümölcsöket, Süsünek mint tudjuk a vadkörte volt a  kedvence, másnéven a Vackor.


Adott neki a Vasorrú mindent, ami egy influenzás sárkány meggyógyítására kell

Aztán visszament Sündörgőhöz az ablakokat megcsinálta, mert a huzat nagy ellensége a gyógyulásnak, levest is főzött, s mikor elment a sárkány még utána szólt

-           -Hé süsü miért is jöttél?

-          Ja , azt hiszem le kellett volna kaszaboljalak, de nem tudom hogy kell, mert a kaszabolás órán soha nem figyeltem

-          Majd ha meggyógyulok megtanítalak

-          az nagyon jó lesz

-          Most akkor megyek haza már rendben leszel, itt hagyhatlak?
-          persze a kis zöld tündér különben is megígérte, hogy benéz megbeszéltem vele tudod ő képzett ápolónő
Hát így történt, mikor hazament és az apja rádörrent, hogy mit végzett, elmesélte, hogy  mit csinált
 a Sárkányföldi Sáfrányos Sándor József Benedek mérgében akkorát fújt hogy Süsü kirepült az ajtóval együtt az ebédlőből és kitagadlak, üvöltötte a három fejével a testvérei meg nem védték meg, hanem ők is csúfolták "hahaha nézd hogy áll a taraja.."
 hát ez volt