2014. május 28., szerda

zsenialis-uj-animacios-mufaj-jelent-meg


hirdeti az újság címe és a facebookos barátaim osztják  rendületlenül és ünneplik

a lehető legklasszikusabb rajzfilm készítési módot a CELLES ANIMÁCIÓT!

annyira vicces, hogy nem is tudják, hogy ez mennyire ki van már találva.

A cikkben szereplő fickó szellemes és ügyes, most gyorsan, rendetlenül, vagyis nem perecien  csinálja, oxberry és egyéb macerák nélkül egy cell lappal meg a telefonnal.  a lényeg most is a tehetség, meg az ötlet
a kisfilmek JÓK!

a címadás, az nevetséges

 az én szememnek
mert már láttam ilyent
 a fenébe már megint ide jutunk, hogy nincs új a nap alatt
 meg hogy a spanyolviaszkot már feltalálták,
 meg egyébként is,
nem kell mindenre emlékezni
de legalább röhögünk a fiatalok tudatlanságán
ennyi jár
ha már ők a fiatalok és övék a jövő
 más közhely pillanatnyilag nem jut eszembe
azért nézzétek meg az oldalt, mert  a bemutatott videók meg jók


http://www.hir24.hu/tech-tud/2014/05/27/zsenialis-uj-animacios-mufaj-jelent-meg/

2014. május 26., hétfő

morningsó

Balázsék reggel a morningsóban egy postásfiúval beszélgettek, aki  egyszercsak 500 ezer forinttal a táskájában azt gondolta, elege van, őt a szülei soha nem vitték el a Balatonra, még Budapestre se, egyszer az életben megpróbálja milyen az, felült a vonatra  lement a Balatonra, megebédelt egy étteremben, aztán elment egy rock koncertre, elköltött 13 000 forintot.
Másnap hazament és feladta magát
Kapott 1 év letöltendőt!

no comment

2014. május 25., vasárnap

FELSZÁLLÁS ELŐTT


Ezt a címet adta a képnek Csicsai Claudia, a fotósunk, aki nem tudta megállni, hogy ne fényképezzen le két jelenet között darvadozva a seprű mellett a gazban.
:)

1991

2014. május 14., szerda

futavonat

A kép a naplemente előtti órában készült Kápolnásnyék környékén a vonatablakból mobiltelefonnal.
és erről jutott eszembe.
Amikor még kislány voltam sokat vonatoztam. Tabon laktunk, a nagymamámék meg Kaposváron. Siófok és Kaposvár között van egy 100 kilométeres vasútvonal, 

Ez a vonal abban az időben épült, amikor a Mágnás Miska c. film játszódik. Az ezen a vidéken lakó földbirtokosok ügyesebbek voltak a filmbélieknél - vagy a mérnökök kevésbé szerencsések - így ki kellett kerülni a birtokokat, a vasútállomások legtöbb helyen 2 -3 kilométerrel elkerülik a faluk központját. A legenda persze úgy tudja, hogy a mérnököt, aki a vasút építését  tervezte megbízták, hogy 100 km -nyi vasutat építsen, s mivel a hossz csak 99 km- re sikerült,  hát öngyilkos is lett a végén .. Így lett volna? ki tudja? Mindenesetre Siófok és Kaposvár között ma is 3 és fél óra az út. Tabig a 30 km 1 óra.  Onnan kezdődik a következő két és fél óra Kaposvárig. Ez az elmúlt 60 évben sem változott.


TAB - akkor még nagyközség - vasútállomása, ott volt állomásfőnök az Apukám.  

2014. május 13., kedd

Ma van az Apukám 95. születésnapja

Született: 1919. május 13.
Ő az és mesél :)
itt az Anyukámmal /88/ még a télen 69 éve együtt
és a kutya /9/
Egyszer azt mondtuk írja el: leírta. itt egy kis részlet
DÉLVIDÉK, LÁNYOK, MELLÉKESEN HÁBORÚ

Erdélyből hazarendeltek, mert az egyik forgalmista Szolgaegyházán meghalt. Haza kellett jönnöm. Tehát Szolgaegyházán szolgáltam majdnem fél évig. Egyszer hívja az üzletvezetőségi vonalon állomásunkat Pécs. Bejelentkeztem. Olvasom: küldje egyik szolgálattevőjét Szond állomásra. Nézem a vasúti térképet, hol is lehet Szond. Sejtettem, hogy én leszek az, ugyanis a másik kettő más nős volt. A harmadik meg még csak akkor lépett be a szolgálatba, pont levizsgázott.
Mondtam édesanyámnak, hogy a nagy kosárbőröndöt rakja meg fehérneművel, mert most meg Erdély helyett Bácskába megyek.
El is indultam, Zomborban leszállok, hát egy tisztiiskolás társammal találkoztam. Kérdem Szondra melyikre szálljak? Mondja egyik pont most ment el, de a másik Apatinon keresztül is odavisz. Meg is érkeztem. Letettem a bőröndöt a vonat mellé. Jön a forgalmista.
-           Szevasz! – akkor még nem volt divat a szia köszönés – te leszel az új forgalmista?
-          Igen,én Takács Pista vagyok
-          Én meg Ajtai Jóska. Honnan jöttél?

2014. május 6., kedd

pötyögtetek

Okos telefon
ki nem állhattam, mikor azt láttam, hogy mindig, mindenhol pötyögtetik, tréfákat csináltam, rossz példának említettem, bevettem a szeminárium anyagába is.
Aztán lejárt a hűségem a szolgáltatónál és a kedvezőbb díjcsomag  csak okos telefonnal együtt járt. /annyira jó alibi, hogy mégis, nekem is legyen./ És lett. És elvesztem. Szerelembe estem. Pötyögtetek. Azt hittem - mondtam is gyakran - nekem nem kell, mert irni se lehet rajt rendesen, ...  de lehet, sőt előre megirja, mit akarok írni, figyeli a szavaimat, elém tálalja őket. Igaz a szókincsem lassan a minimumra csökken, mert nem irhatom hogy szét foszlott csak azt hogy szétment, mert azt ő is tudja és odanyomja a kezem alá. 
Jó, nincsenek ékezetek, de az ajánlott szavak már ékezetesek, hát ezért azokat választom. És csinálok képet és nem tudom nem elküldeni, megosztani, mert odanyomja az orrom alá az ajánlatát, és annyira gyors és elképedek.
és olvasni is lehet, hozott könyveket, közte a kedvenceimet, a piszkos fred visszatér -t és a gárdonyi féle láthatatlan embert... ugyan ezeket már sokszor olvastam, de mert ennyire a kedvembe jár, hát újraolvasom, és olyan szép a formátum és pöccintésre lapoz és akárhol olvashatom és különben is tönkre ment a readerem, pl. ezért is kellett ez a telefon, mert ezen olvasni is tudok. És bámulom és pöccintgetek.
Jó, ebéd közben még nem, amolyant meg már nem csinálok... de soha se mondd hogy vége...

A szókincsem lecsökken, a látóköröm leszűkül, félek, legközelebb filmeket fogok nézni a kis téglalapon, ami a tenyeremben elfér ...
Viszont, ha valaki megkérdezi, hogy a vízszintes 12 mi lehet, hát semmi perc és már mondom neki... ha nem tudod mit jelent angolul, hát már meg is mondom... ha tanakodunk az autóban, hogy az előttünk araszoló PARTYBUS, az mi lehet, hát  már mondom is,  a telefonszámot is akár, ahol meg lehet rendelni.
S nincs unalmas vonatozás, mert olvasok, írok, ha felnézek, fényképezek és elküldöm, hogy lássátok és untok már, de én jól vagyok kösz, a telefonom pont most mondja, hogy kezdődik a film a tévében,  amit bejelöltem, hogy meg akarnám nézni... és külön törlőrongyot tartok neki, és azt hiszem beteszem az olvasnivalók közé Örkény egyperceseit, különös tekintettel az ember melegségre vágyik címűre.

2014. május 5., hétfő

Néprajz és Média

Szeminárium a Debreceni Egyetemen

Neves professzorok, tudományos szaktekintélyek közé kerültem, szerencsére nem tudományos előadást, inkább praktikus ismereteket várt el tőlem meghívóm, dr. Keményfi Róbert professzor. /aki annak idején kipróbálta magát nálam, nem egyszer, média szerepben, kamera előtt, és kiválóan vizsgázott.
Egy kis bizonyíték: http://youtu.be/6H9yKbGGb88 /

Néprajz kutató professzorok egymás közt
dr. Keményfi Róbert dr. Verebély Kincső társaságában
Az első kurzuson azt próbáltam a hallgatókba sulykolni, hogy a 20. század nem megismerhető a filmjei nélkül.
Az idei szeminárium témájának alapjául az a gondolat szolgált, hogy a kamera a 21. században olyan használati eszköz egy tanár vagy kutató kezében, amilyen régebben a ceruza volt... Fontos, hogy a kamerát ne játékszernek, hanem munkaeszköznek nézzék. És! mivel manapság bármikor kerülhetnek kamera elé, ne ijedezve, vihogva, hanem okosan szólaljanak meg előtte. Ezt elősegítendő legalább addig eljutottunk, hogy a kamera és a hallgatók bemutatkoztak egymásnak, sőt volt, aki már a szelídítéshez is kedvet kapott. 

szerencsére ma már kisebbel is beérjük
ahogy Láposi Terka 

Volt még egy gondolatom, hogy a kamera előtt és mögött történő gyakorlatok témájául a mai diákélet 100 év múlva is fontos részleteit használjuk fel. Gondoltam, felfordítjuk a néprajzos gondolkodást és nem a múltba nézünk, hanem a jelen fontos, majdan múlttá váló eseményeiről tudósítjuk a 100 év múlva itt tanuló néprajzszakosokat. Ha lesz ilyen akkor, s miért ne,. Bár nagyon sok izgalmas témáról beszélgettünk, ebbe beletört a bicskám. Egyenlőre.  100 év nem nagy idő, de onnan visszanézni mai magunkra... hááát..
A gyakorlatokon kamera előtt és mögött próbálkozók, értelmes témákkal előállók, riporteri, előadói és kameramani szerepben egyaránt jeleskedők könnyen megkapják a jó jegyüket. Akiknek van pótolnivalójuk első körben az alábbi teszt kérdéseire válaszolnak, aztán meglátjuk: 

te ki tudod tölteni ötösre?

Teszt
  1.    Melyik évet tekintik a mozi születési évének?
  2.   Mondj két  városbemutató dokumentumfilmet a húszas évekből
  3.  Ha be akarod mutatni hogyan éltek a fiatalok 1962 –ben melyik filmet választod? Esős vasárnap / Csinibaba. Miért is?
  4.  Melyik az az 5 kérdőszó, ami fel kell tenned a videód elkészítésének első lépéseként.
  5. A debreceni Vojtina Bábszínház melyik előadását ajánlanád néprajzszakos hallgatóknak?
A teszt kitöltéséhez minden választ megtalálsz a multturkasz.blog.hu és a neprajzesmedia.blog.hu oldalakon.

Kérem az ellenőrződet, vagy indexedet, vagy ....