2013. november 14., csütörtök

Jó reggelt

Este már azt hittem, hogy elment, de reggel mikor felébredtem már éreztem, hogy itt van, Éreztem a szagát.  Aztán mikor a kiskanálért nyúltam  megláttam, nagy riadt fekete szemmel nézett. Meg én is.
Sam,. Igy neveztem el, mert az lehet lány is fiú is.
Tegnap délután beszélgetünk  a szobában, amikor Fanni rémült tekintetét követve megláttam.
Próbálom neki elmagyarázni, hogy nem lakhatunk együtt, hogy a rokonai két éve már megpróbálták és nem sikerült... de nem érti
meg kell  ölnöm
bármilyen állatbarátok vagyunk, bármilyen bájosak az egeres rajzfilmek, bábfilmek, bármilyen sokáig dolgoztam az elvarázsolt egérkisasszony történetén és jutottam egészen meleg baráti kapcsolatba a fajtársaival.
Az egér nem szobatiszta.
van még egy üveg mérgem
és egy gombóc a gyomromban
hát ilyen a vidám reggel egy lakótárssal2013. november 11., hétfő

A Z generáció, a NAGY generáció és a nemtörődömség

A Facebookon megjelent egy blog bejegyzés:

 Pintér Dániel Gergő tollából.

A cím már utal a tartalomra, mindenféle felmérések alapján bizonyítja, hogy mennyire elcseszett nemzedékről van szó. Persze, ráugrott az én korosztályom és okolják a tévét, a családok széthullását, mindent, amiért gyakorlatilag ők a felelősek!!!! vagyis MI! Én ezt írtam volna kommentben, ha nem gyengítettem volna a többiek véleményét, amik a maguk módján igazak, de az igazságnak csak egy részét tartalmazzák:
takacsvera:
"Meg kellene kérdezni néhány Z generációhoz tartozó embert, ők mit gondolnak erről, saját korosztályukat mennyire érzik elszúrtnak, ahogy minket /u.n. nagy generáció / nagyon elszúrtnak tartottak a felnőttjeink, és olvastam a nyolcvanas évek végén Kéri László és csoportja által készített, nem publikát felmérést az ifjúság helyzetéről... hát sírni lehetett rajt...pedig akkor virágzott a televízió.
Igaz, amikor a televízió gyermek és ifjúsági szerkesztőségének értekezletén  meghallgathattuk Kérit a nem publikált felmérés tapasztalatairól, és kétségbeesetten kezdtünk még nagyobb lendülettel dolgozni, hogy a "kábitószerező, bulizó, szétesett, könnyű életre törekvő, nem olvasó, nemverselő".... korosztályt megmentsük... persze nem jött be, és nemcsak azért, mert a rendszerváltás a szándékot is megszüntette, hanem mert... ?  ?.."

É. Szabó Márta meg fog ölni az árnyalásért, de anélkül nem vagyunk hitelesek. Persze, hogy a gyereknek KELL értéket mutatni, hogy lássa olyan is van és persze hogy bűn, ha nem találkozik valódi értékekkel a televízióban. De egy korosztályt leírni nem lehet, A Z generációnak is vannak zseniális, remek, olvasott, művelt tagjai, akik még a mi régi értékeinket is ismerik, nem beszélve arról a sok új dologról, amiről MI nem tudunk semmit. A cikk szerzője felteszi a kérdést - náluk van-e a kulcs? lehet, hogy náluk van, de az már biztos, hogy nálunk nem volt."

Olvasva a saját - nem kiposztolt véleményemet még egy dolog eszembe jut. Valóban értékeket kellene közvetíteni a gyerekeknek....de...milyen értékeket? az enyémet? a Mártáét? A Fogel Józsiét, Pálfi Istvánét, vagy a Majkáét, akit az általam imádott Edit Piaftól kiráz a hideg?  A gyerektelevízió elhalásának a társadalom értékvesztése a fő oka. Azt hiszem.
A többiek kommentjei, mert biztos lesz, aki velük ért egyet:

Marta Érdi (forrás: Zsó Tóth)
Na most ez az az írás, amit kőbe vésve kellene minden fontos ember elé odarakni,aki még tehet ez ellen valamit. Hiába mondtuk el ezerszer, hogy nem kellene a legfontosabb kommunikációs eszközt elfelejteni, és a KÖZSZOLGLATI TELEVÍZIÓBAN elengedni a gyerekek kezét, mert különben tök hülyék lesznek, ha nem adunk nekik észrevétlenül legalább ott, ahol óraszám ülnek, értékes feladatokat, játékokat, hasznos tennivalót. Ülnek, kóláznak, drogoznak, és nézik a semmit. Hát ez lett az eredmény, és még most sem történik semmi, most is csak hülye szappanoperákra van pénz meg lecsófesztiválokra milliárdok!!!! Mikor térnek észre szerintetek az illetékesek???? Amikor már az okostelefonban sem érdekli őket a betű!?
Most hozzam példának Kodályt, meg Pilinszkyt? Akik hetvenszer elmondták, hogy csakis kicsi korban lehet megfertőzni őket a jóval? Ehelyett hova leett a Kodály módszer???? számtalan műsorunkban elrejtve???? öntjük rájuk a rajzfilmeket mindenütt, hát tényleg ez elég???? No meg a vetélkedő, ez a másik nagy találmány!Hát remek, nem kerül pénzbe, olcsó, nem kell fizetni a színészt, az írót, a zeneszerzőt, a rendezőt, olcsó, s kipipáljuk a feladatot, gyerekműsor. Nem ez a gyerekműsor, sem a vetélkedő, sem a rajzfilm nem elég, ez csokoládé. Hab a tortán! de hol a torta? Rémes, amikor az ember látja merre megy a világ, és nem tud tenni ellene semmit!


media20.blog.hu
Megszületett a Z-generáció – derül ki az Ipsos F&F legfrissebb, fiatalok médiafogyasztási szokásait vizsgáló kutatásából . Egyoldalú, határozott, mégis kiszolgáltatott és kétes jövő előtt álló társaság az övék: 67 százalékuk csupán a televízióból értesül a...
Tetszik ·  ·  · 3 órája · 
 • Gyula Száva Alkalom szüli az alkalmatlanságot.
 • Lengyel Ágnes Lajosom, hol dolgozol ezen még ha nem is adod fel? Gondolod mi nem próbáltunk meg mindent, különösen Márti. Teljesen igaza van neki és a cikknek is, sajnos. Csak a család tudja ellensúlyozni a kialakult nihilt. Neveléssel talán elérhető változás a mai állapothoz képest. Külső segítségre nem lehet számítani.
 • Edit Harsányi A család volt a helye ennek minden korábbi korban. Most is oda került vissza. Ez is olyan, amit nem kellett volna a szocializmussal együtt kidobni. Élnek Spanyolországban pácienseim, és ott még játszótér, vagy közös szülő-gyerekprogram sincs. Nemhogy tévéműsor! A kapitalizmusban ez az egyén dolga.
  38 percemobil használatával · Tetszik
 • Lengyel Ágnes Hosszú lenne válaszolnom ezért nem teszem.Más a véleményem és a tapasztalatom is kapitalizmusról.
  26 perce · Szerkesztve · Tetszik

  AZ ALÁBBIAK MÁR A BLOGBEJEGYZÉSRE ÉRKEZTEK:


  • Ottilia Szikszai Bravó Vera! Büszke vagyok hogy az ismerősöd lehetek.
  • Vera Alpar Igazad van, hál'Istennek a média nem mindenható, de azért van befolyása... Ráadásul egyik oldalon okozója az értékválságnak, másik oldalon remekül diagnosztizálható tünetegyüttest produkál... 

   A Z generáció meg nem olyan semmirekellő, mint azt huhogják, de azért a céltalanság és az idióta függőégek jobban jellemziok, mint kéne...
  • Marta Érdi És én ilyen esetben a többség helyzete miatt sokkal jobban aggódom, minthogy örömködjek a kivételeken, mert jól ki is néznénk, ha nem volnának, amire azt szoktuk mondani, nagy igazságként, hogy a kivétel mindig erősíti a szabályt, mert vigasztalódhatunk Vera, de a gond megoldatlanul itt kering körülöttünk, és az a baj, hogy csak mi aggódunk, te így, én úgy.
  • Vera Alpar Engem ezek a sorok mindig megnyugtatnak:

   “Fiatalságunk […] rosszul nevelt, fittyet hány a tekintélyre és semmiféle tiszteletet nem tanusít az idősek iránt. Manapság fiaink […] nem állnak fel, amikor a helyiségbe belép egy idős ember, feleselnek a szül
   eikkel és fecsegnek ahelyett, hogy dolgoznának. Egyszerűen kiállhatatlanaok.”

   “Nem táplálok többé semmiféle reményt országunk jövőjét illetően, ha holnap a mai fiatalság kerül hatalomra, mert ez a fiatalság kibírhatatlan, nem ismer mértéket, egyszerűen rettenetes.”

   “A világ válságos helyzetbe került. A gyermekek nem hallgatnak többé a szüleikre. Nem lehet messze a világ vége.”

   “A fiatalság velejéig romlott. A fiatalok elvetemültek, és semmirekellők. Sohasem lesznek olyanok, mint a régi idők fiatalsága. A mai fiatalok nem lesznek képesek megőrizni kultúránkat.”
  • Vera Alpar Az első idézet Szókratésztől való (Kr.e. 470-399), a második Hésziodosztól (Kr.e. 720), a harmadik egy egyiptomi szezetestől (Kr.e. 2000), az utolsó pedig több, mint 3000 éves, Babilon romjai között találták egy égetett agyagtáblán.»