2013. január 27., vasárnap

GYEREKHÍRADÓ ÉS MESEBOLT

15 éve egyfolytában hallom a tv műsor tervekről, hogy ez régimódi, elavult, nem felel meg a 21. század kihívásainak. Sőt már 1997 – ben is ezzel a mondattal szüntette meg frissen főnökké lett barátnőm az éppen sikeres tinisorozatot.
Ezek a mondatok utasítják el ma is az ötleteket halomszám beadó producereket. Elismert, hírneves, nagymúltú vagy ifjú titán producert, szinte mindegy.
Aztán a sok flikkflakk után megindul a gyerekcsatorna egyszerűen, lassan, szépen, ahogy a csillag megy az égen és indít elsőre két új műsort.
Újnak mondott műsort.
Mivel láttam a beadott szinopszisokat, treatmenteket, forgatókönyveket, tudom, hogy igen, sok közülük beadta ezt a két műsortipust különféle formában, és egy se volt köztük, aki ennyire érdektelen formát javasolt volna.

GYEREKHIRADÓ

2013. január 25., péntek

A rút kis kacsa hazalátogatott

3 éve láttam először a hattyúcsapatot, ahogy átrepült a Duna felett. Persze pont akkor nem volt nálam fényképezőgép.
Délre mentek.
Itt a Népsziget sarkánál egyikük kirepült a sorból és leszállt. Először azt gondoltam megsérült, pihen. 2 napig volt itt, úszkált a kacsákkal.
A következő évben nem láttam a csapatot, csak a hattyút, amint itt úszkál a kacsákkal. Két napig. Aztán eltűnik
És amikor idén is megérkezett, rájöttem, hogy ő a rút kiskacsa, akik visszalátogat gyerekkori barátaihoz,
Nézzétek, itt a rút kis kacsa!

2013. január 23., szerda

MERLIN - Colin Morgan a legjobb színész

Colin Morgan (Merlin) kapta a legjobb színész díját!
National Television Awards 2013


A Merlin címszereplőjét, Colin Morgant díjazta és ünnepelte a közönség a legjobb férfi alakítás kategóriájában az idei National Television Awards díjkiosztó gálán, amelyet szerda este tartottak a londoni O2 arénában.

A 27 esztendős Morgan Benedict Cumberbatch (Sherlock), Matt Smith (Doctor Who) és Daniel Mays (Mrs Biggs) elől nyerte meg a díjat, akikkel saját szavai szerint nagy öröm volt egy kategóriában szerepelni.
A sorozatról mindenféle
és persze Balinor blogján

Gyerekfilm volt, lesz, de nincs


A rendkívüli mozgóképszakmai közgyűlés kérésére a GYERMEK ÉS IFJÚSÁGI SZAKOSZTÁLY rövid összefoglalója az elmúlt időszakról.


Elöljáróban megjegyzem, hogy egy nemlétező szakosztály mandátum nélküli vezetőjének beszámolóját hallják. A Magyar Filmművészek Szövetségének Gyermek és Ifjúsági Szakosztálya nem létezhet, hiszen évek óta nincs magyar gyerekfilm.
Azt hogy az elmúlt 20 évben mi történt már számtalanszor összefoglaltuk, ezzel nem érdemes untatni senkit, hiszen mindenki ismeri a megnemhallott memorandumok soráról szóló beszámolókat, mindenki nyilatkozott és hallgatott nyilatkozatokat arról, hogy a magyar gyerekeknek magyar filmen kellene felnőnie, saját mai valóságát látni és arról szóló történeteket hallgatni, hogy a jövő mozi nézőit nevelnénk, hogy a magyar film nézői a gyerekfilmnézőkből kerülnek ki, kerülhetnének ki. De ez mind falrahányt borsó.

A beszámoló azt a részét, ami a nincsről szól nem idézem ide.

ami van és lesz és kellene:
WEB – jelen és jövő
WEB sorozatok. Már Magyarországon is létezik, még nem vesz róla tudomást senki, de külföldi példákat nézve megállíthatatlan. Ráadásul egy olyan műfaj, amivel a fiatalok elérhetők, hiszen többet ülnek számítógép előtt, mint amennyit moziba járnak, a tévénézésről nem is beszélve. GIMI/ tv2 támogatásával. Rendező:?/, MAB/ Horgas Ádám/, Csalfa karma /Tóth Barnabás/./ A Csalfa karma c. sorozatot több mint egymillión töltötték le/
Egyik hallgató írt erről egy komoly összefoglalót. A vizsgaidőszak végeztével nyilvános lesz. 
Szólok, hol olvasható el, ha érdekel.

A WEB sorozatoknak jelenük már van, a jövőjük beláthatatlan
Ez azt is jelenti, hogy másfajta képalkotói megoldásokra van szükség, hiszen ezeket a műveket telefonon, ipodon nézik, és ez bizony az igényesség átfogalmazását kívánja meg.

JAVASLAT netarchívum létesítésére
Egy egyetemi kultúrantropológia kurzusra készülve, bizonyítandó, hogy a 20. Század nem ismerhető meg filmjei nélkül, netről letölthető anyagokat kerestem.  Az derült ki, hogy nagyon sok fontos film sehol nem érhető el. És ez régire újra egyaránt vonatkozhat. És teljesen kiszámíthatatlan, hogy valaki milyen filmet tölt fel, milyen minőségben. 

Példaként: Az előadáshoz kapcsolódóan szerettem volna megmutatni a Szevasz, Vera c. Herskó filmet, a hatvanas évek magyar valóságának szemléltetésére. Nincs a film a neten és nincs a film az -egyébként sajnos halódó -  Odeonban sem. Vidéki egyetemista hogy nézze meg? A Nemzeti Filmarchívumból kikérni  bonyolult, indoklást kivan.
Még rosszabb. Mindenhol olvassuk milyen fontos film Fliegauf filmje a Csak a szél. És hol nézheti meg egy  egyetemista? Moziban nem, neten nincs, Odeonban nem is lesz! Miért nem hozzáférhető? Persze a fiatalokat nem kell félteni, érdekeltté tettem és megszerezték nekem. Hogyan, honnan, ki tudja, de itt van, miért nem legálisan van itt?

Ha szeretnénk, hogy a fiatalok megnézzék, megismerjék a régebbi filmeket, ezeket a neten hozzáférhetővé kell tenni. A válogatás szempontjain már lehet vitatkozni, azon azonban nem érdemes, hogy kell- e egy ilyen lehetőséget teremteni. Kell egy komoly archívumot teremteni a neten a fiataloknak a megnézendő magyar filmekből. Amik nélkül az ország 20. századi története nem megismerhető. 

A ma élő fiatalok utódai a máról majd nem találnak semmit ebben a filmes netarchívumban, de legalább legyen lehetőség a már meglévő értékek megtekintésére.
Gyerekfilm volt, talán lesz, de nincs.

A gyerekfilmekről érdemes elolvasni: Szabó Noémi Moralitásjáték
2011/08/27 PRIZMA A gyermekfilmek félelmetes világa
SÍROK MÉG ERRŐL A TÉMÁRÓL ITT2013. január 22., kedd

Kérem, ne kopogjon!


Egy betegfelvételi irodába keveredtem, most mindegy, miért.
Ki volt írva, hogy NE KOPOGJON! MINDENKIT SZÓLÍTUNK!

Jó, leültem, már ott voltam háromnegyed hétkor.
Ketten ültünk ott koránérkezők.  Egy ötvenes, csinos, értelmiséginek látszó hölgy, a mitkeresekénitt sértett arckifejezésével, és én szintén a mitkeresekénitt  túlmozgásos kompenzációjával.
Másfél órát ültem ott, ami rémes, de kiderült számomra, hogy tényleg a kórház a legjobb helyszín a szappanoperákhoz. Hol találnák még adott idő alatt ennyiféle figurát, ennyi vélhető sorsot?
A zárt, rövid folyosóra nyílt két orvosi szoba, a betegfelvételi iroda és egy könyvtárnak nevezett hely, ahol reggeli szeánsz zajlik majd.
6:45
Sokáig csend volt, ketten voltunk
7:02
Akkor jött egy fiatalember kicsiny szőke szakállal és nagy öntudattal kicsapta az ajtót, úgy is hagyta, nem nézett ránk, berontott az egyik szobába.