2012. január 17., kedd

Reklám és Mánia


reklám a CSODACERUZA c. gyerekirodalmi folyóirat ajánlása / főszerkesztő: Sándor Csilla Mária/
mánia az enyém, amennyiben rosszabb vagyok, mint Móriczka, mert nekem meg mindenről a gyerekkultúra fontossága jut eszembe.

Elgondolkodtatott amit a CSODACERUZA könyvajánló magazin decemberi számában olvastam. Egy tanulmány Nemes Nagy Ágnes költészetéről. Azt elemzi a szerző, Dobszay Ambrus, hogy miért van az, hogy Nemes Nagy Ágnes az összegyűjtött versei kötetében nem jelentette meg a gyerekverseit. Az egyik legjobb gyerekvers szerzőről van szó, izgalmas, igényes, szép versek sorát írta
És mégis, ő maga ezeket a verseket nem tartotta költészete részének
Pedig volt idő, amikor csak gyerekversei jelentek meg.
Már csak ezért is megérdemelnének legalább egy alfejezetet...
Megragadott a cikk, mert magam is sokat töprengek azon, miért lenézett műfaj a gyerekirodalom, gyerekfilm, gyerektévé.. Tudom, Te, aki ezt olvasod, valószínűleg nem tartod annak, de ha körülnézel látod, hogy a művészek bizony annak tartják.
Dolgoztam olyan nagyra becsült  filmes alkotóval, aki majd belehalt, hogy a pénzért gyerekfilmet kell forgatnia
Persze sok első osztályú filmművész büszkén és örömmel tette ezt, de azért többen vannak, akik inkább csak a pénzért - hiszen valamiből meg kell élniük. És jó volt a hetvenes években a maga rangját a neves művészekkel is emelni akaró gyerekkultúra adta lehetőséget kihasználni.
Amíg volt ilyen
Még egy személyes kapcsolódás a CSODACERUZA cikkei között
Dávid Ádám A Virág utcai focibajnokság címmel megjelent könyvének hőse Koppány felbukkant egy filmnovellában, amit a BálintÁgnesMűhely pályázatára küldött be a szerző. A különleges koppoló kalandjai filmen is nagyon jól mutatnának - reméljük még megtehetik.

Egyenlőre a játékos kedvű olvasók élvezhetik Koppány koppolós fantáziajátékait - ahogy a szerző mondja, tartja magát a lázári elvhez sehányéveseknek ír, "vagyis a hat- tizenkét éves korosztályon túl az idősebbek, illetve szülők, nagyszülők is örömüket lelik majd a Kovács család történetében."

Mert az igazi gyerekirodalom, gyerekfilm, gyerektévé mindenkinek szól

ez a reklám helye:
Érdemes lapozgatni a Csodaceruzát - tanácsot ad mit vegyél meg a gyerekednek, s érdekes felnőtt olvasmányokat nyújt .

még egy reklám:
Közben jutott eszembe, hogy milyen szerencse, hogy a felnőtteknek vannak gyerekeik
Jó tudom ez így mekkora megállapítás!
de mégis
a máig legnagyobb és legsikeresebb gyerekportál az egyszervolt. hu - Pintér Róbert elbeszélése alapján tudom -, úgy született, hogy Róbert nem talált semmit a neten, amit a gyerekeinek mutogathatott volna, ahol játékot, mesét, verset, dalt talál nekik, s egyúttal az internet okos használatára is tanítja őket. hát mit tehet ilyenkor egy felelősségteljes apa? csinál egyet a gyerekeinek! aztán látva, hogy más szülők is örülnek ennek, a Portál bővülni kezdett és ma már óriási és hasznos és nagyon jó és minden gyerekesnek legyen a szeme előtt!
 A mesetévében igényes rajzos meséket, verseket, színházat és a régi dicsőségünk remek filmjeit találjátok
2012. január 16., hétfő

Az ördög veri ...

Miközben a jobbik eus zászlót égetett, Boros és Békesi okosakat mondott a DK összejövetelén, Bajnai megelőzte Orbánt valamelyik népszerűségi listán,  á/2000-ért bérelt tüntetők éltettek valamit,  felvételről ment a lottósorsolás, megint úgy látszik megtorpedózzák az m2 gyerekcsatornát... szóval miközben zajlott az élet az országban én a balatoni szélben álltam és néztem, ahogy az ördög veri a feleségét, amennyiben ez hózáporra is érvényes

szombat délután - hózápor napsütésben

...és egy kis szinorgia

Péntek délután

szombat reggelszombat délután
hózáporral
vasárnap reggel - ami maradt a hóból

landolás

ja, és Bettina szerint a kacsának a vízben a helye:


2012. január 7., szombat

Gyermekszakosztály /emlékeztető vázlat/


2012. január 6.
A Magyar Filmművészek Szövetsége Gyermekszakosztályának összejövetele

Vendégek: Tarr Béla a szövetség elnöke és Kende János alelnök
Téma: Ismerkedés, helyzetfelmérés, tennivalók keresése

Bevezető:
Takács Vera: 
 - Ez a szakosztály nem műfajok, hanem célközönsége szerint határozza meg magát
 - A célközönség azok a 18 év alatti gyerekek, fiatalok, akikről a kereskedelmi televíziók és felmérések nem vesznek tudomást, s akiknek az elmúlt 15 20 évben  nem készült számottevő filmalkotás,
és ez a korosztály az elkövetkező években válik felnőtté és nem fog magyar filmet nézni és európai filmet sem, mert számára a mozi a globális kommerszet jelenti.
 Ami némi derűre adhat okot
 - a magyar gyerekirodalom magas színvonala - forgatókönyveként van hova nyúlni
 - a közszolgálati televízió m2 csatornája most már, reméljük, szeretnénk, végre gyerekcsatornává alakul s ez egy jelentős megrendelő és sugárzó felületet jelent
Ami kihagyhatatlan
 -  az internet,  a korosztály számra az első számú médiává vált
értékek közvetítésére is alkalmas
 - csak interneten sugárzandó művek születnek - főként fiataloknak - tinisorozatok 
 - és végül ne feledjük, hogy ezek a gyerekek a mozgóképkészítési eszközöket úgy használják, mint mi a ceruzát, műveket hoznak létre, amik aztán néha alkotásokká válnak 

Tarr Béla bevezetője:

Arra a kérdésre, hogy a gyerekfilm alatt mit értünk?  moziban nézhető játékfilmet, tv sorozatot, animációt, vagy? 
Kende János alelnök nyolcszoros nagypapa elmondta:

Temple Réka producer felvetette, hogy gyerekfilmeknél alkalmazhatatlan a 70 perces minimum, mert a kisgyerek nem tudja végignézni
Kende szerint az lenne a jó, ha 15 perceket vetítenének egymás után többször, aminek a gyerekek nagyon örülnének, a szülők viszont nem bírnák ki:
Ezután Görög Athéna az MTVA Gyermek és Ifjúsági Főszerkesztőségének vezetője vázolta a közeljövőben várható helyzetet.

A jó hír hallatán mindenki konkrétumokat szeretett volna hallani, saját lehetőségeit firtatta, azt, hogy milyen alapon kerülnek kiválogatásra a beadott tervek, külső vagy belső, mikortól, mennyiért... Athéna többször elmondta, hogy jelenleg még csak elvi döntés van, anyagokról februárban tud valamit... Az MTVA és az MTV zrt együttműködése alapján kerülnek gyártásra műsorok, Gyerekfilmpályázat kiírására a főszerkesztőségnek nincs módja, játékfilm, játékfilmsorozat gyártásának tervezése inkább csak 2013 -ra várható, szeretne magyar klasszikusok műveiből tv filmeket készíttetni a végzős rendezőszakos hallgatókkal és a BálintÁgnesMűhely gazdag anyagát biztosan használni tudják majd, ha ennek eljön az ideje
Tarr Béla összegzése:

Ezután egymás szavába vágva mindenki tudott külföldi példát Ausztráliától Lengyelországig, ahol valamilyen központi akarat kötelezően előírta a gyerekfilm szükségességét.

Ezután leszögezve, hogy 35mm -es moziban látható gyerekfilmre nincs remény, a tévében  a felvázolt lehetősége alapján van valami - egyesek szerint nem is kevés -, és akkor még itt van az internet.

A WEB 2 - ről, ami a jelenlevők számára meglehetősen ismeretlen terület Pintér Róbert az egyszervolt.hu tulajdonos főszerkesztője beszélt.Összegzésként:
szorgalmazni kell egész estés gyerekfilm pályázat kiírását
szorgalmazni kell televíziós pályázat kiírását gyerekfilmekre, sorozatokra

Végezetül a hamarosan megrendezésre kerülő fapados Filmszemlén be kellene mutatni gyerekfilmeket is, ha vannak.  

Ha kimaradt valami szólj hozzá, ha nem voltál ott, de van mondanivalód, szólj hozzá, ha egyetértesz vagy nem, akkor is!
Egy kakaslépéssel megint előbbe vagyunk. Vagy nem?

a videók HDV minőségben is hozzáférhetők :)