2011. március 31., csütörtök

Pecsenyehattyú és újítmányozás

Pecsenyehattyú és újítmányozás
A heti, rádiós, gyerekszínházi ajánlómban lelkesen ecseteltem, a Vaskakas Bábszínház új bemutatója kapcsán Parti Nagy Lajos mesefordításait,  s különösen azt a nyelvújító,  kreatív ötlethalmazt, ami az egyes mesékben megtalálható. Ahol az újonnan alakított, a tájnyelvből átvett és a modern szókészlet keveredik békés egymásmellettiségben.
Kiváló szóalkotás a pecsenyehattyú maga is, de mellette itt van a kapzsibunkó, és olyan mondatok, ahol a faszulyka korma égett rá a kuktafazékra főzés közben, vagy a szekuritik őrizte királyi kapun kell a szegény embernek bejutnia...
Amikor lelkesedtem az újonnan alkotott szavakért még nem tudtam, hogy államelnökünk is nyelvművelőnek állt és az innovációt, - ami persze nem túl szép szó - megmagyarította:  újitmányozás! Amikor törte a fejét biztos eszébe jutott, hogy fejlesztés, vagy újítás - de ezek annyira, olyan... szóval olyan .. kézenfekvők, legyen inkább újítmányozás. Igaz ennek a világon semmi értelme nincs, már a nyelvújítás korában is kidobták ezeket a formákat a nyelvből, de ki van a környéken, aki megmondja, a szemébe nézve, hogy ez nem biztos hogy jó ötlet Elnök Úr. Jobb lenne a nyelvészekre és írókra, költőkre hagyni a nyelv szépítését, gyarapítását.
 U.i.
Modern idők
A fáradt és szemüvegtelen Államelnök Úr múltheti, sajtónak témát adó, a magyar helyesírást alapjaiban megrengető nyelvi megnyilvánulása arra késztetett valakiket, hogy elkészítsenek egy honlapot. ahol bármit át lehet írni schmittféle helyesírással, azaz meg lehet schmittizni.

Szellemes
Röhejes
Ok


2011. március 30., szerda

Vetetlen ágy

Miért van az , hogy neves ambiciózus rendezők, ha ki kell állniuk sok ember elé úgy néznek ki, mint a vetetlen ágy. gyűrött ing, elhasznált zakó, harmonikázó nadrág, sokat látott ócska sál.. és persze, zsebredugott kéz! ilyen a filmszemlén díjat átvevő, lányos örömét palástoló, de ilyen a sajtótájékoztatón készülő darabját bemutató - bár még nem tud semmi konkrétat - művész is.
Ez egy trend, de nem jó trend. Unalmas. Ha meghökkenteni akarnak tisztelt kollégák, hát legyenek elegánsak, szavamra mindenki elámulna
Na csak ez jutott eszembe egy mai sajtótájékoztatón és képeket is csináltam, de nem akarom közreadni, mert illetlen
pedig nagyon szeretném
de nem szabad
Persze tudom, engem még illemtudónak neveltek gyerekkoromban,
tudom, rémes volt, hogy az ifjúsági parkba nyakkendő kellett,
és utáltuk az egyenruhát,  meg utáltuk a köpenyt az iskolában, bár nagyon praktikus és hasznos viselet, lássuk be
de ez a 'vetetlen ágy', ez is egy egyenruha, ez a baj vele...
különben meg mindenki azt hord, amit akar
nem baj, ha foltos, de legalább tiszta legyen - ezt mondták gyerekkoromban
de az inget mindig kivasalták
egyébként ez az ing, ami kiütötte a biztosítékot nem simán gyűrött volt - mint amit kivesznek a mosásból és nem vasalnak ki - műanyag korban nem is kell - ez olyan gyűrött volt, mint amiben aludtak már, izzadtak már...
na abbahagyom
ja, ez a vetetlen ágy egy filmből van - csak nagyon tetszett. Köszönet a szinkron szövegírónak, akit persze nem mondanak be a filmek végén, pedig sok múlik rajt.
A film a Válótársak, közepes kommersz, de vannak jó pillanatai és figurái.

2011. március 28., hétfő

Parksarok

Egyre több kis játszóhely tűnik fel Budapesten. Parksarok, KoMod, Kacifánt, Operenciás, kocsmák... Lakások nagyszobája, szuterén, padlás, kocsma kipakolt nagyterme. 1 -2 személyes előadások, legtöbbször egészen kicsiknek, s mivel a politikus nemzetvesztő hisztije és a statisztikák ellenére sok kisgyerekkel szeretne a szülő valamit kezdeni, s maga is kimozdulni, a kicsit nagyobbat a vasárnapi apukája el akarja vinni valahova, vagy ott a nagypapa, akinek kezébe nyomják az unokát, hogy amíg az asszonyok nyugodtan készülődnek vigye valahova a gyereket. Ezeken a helyeken hétközben jóga, gyerektorna és gyerekmegőrzés is működik. Mivel más kerületekben működnek, megengedhetik maguknak, hogy hasonló programot kínáljanak, hiszen a törzsközönség a környékveliekből alakul
Ha aztán valamelyik helyre máshonnan is jönnek majd, akkor lesz az igazi, mert akkor nem zárnak be ezek a jó kis helyek egy év múlva.
Nekem a Parksarokhoz van némi közöm. Ez a Pozsonyi u 36.- ban, a Szent István Park sarkán - ezért Parksarok - működik.
Fellépőket kutatok.
Max. 30 fős terem, a gázsi a bevételből jön ki... a környék igényes és kulturált.
Tegnap Kamilla és Bigyó tartott egy órás kellemes időtöltést, kis zene, vers, játék a színekkel, Jó volt. a képek mesélnek.
Kamilla / Vági Zsuzsa/ Bigyó /Kárász Eszter
Közös énekkel hívják a tavaszt
Izgalmas játék üveggolyókkal
Mint otthon
Kell az energia
 Ha megnyomom ég! Ha megnyomom nem ég! és csak rajtam múlik!!
   
Gyere, menjünk be!
Ez nekem is megy!Legközelebb?


2011. március 26., szombat

Hagyjállógva Vászka

A Gyerekszem 2011 fesztivál véget ért. A legkisebbeket összegyűjtő kategóriát Kicsi a Bors nak nevezik. A díjnyertes pályázat címe: Anyák napja. Az alkotók, Trapp Bálint és Trapp Dominika.  6 - 12 éveseket a kiírás értelmében. A rendező operatőr Trapp Bálint fogja a kamerát és ide oda lóbálja, néha nagyon kis időre eltalálja a fényképezni akart személyt, de legtöbbször nem, viszont folyamatosan beszél ő is és a család tagjai is. Tökéletes home videó. Feltüntették utómunkásnak Trapp Donminikát. Aki szerencsée mindössze annyit tett, hogy néha valamit kihagyott és ezt egy elválasztó effekttel pótolta. Akkor hogy nyert mégis ez film?
Egyetértek a zsűrivel. Valami döbbenetes természetesség árad ezekből az ügyetlen képsorokból. ilyenek vagyunk. a 21. században
http://www.youtube.com/watch?v=e-jlGFzz-zM
Nem is tudom miért, talán ennek a 21. századi családi háznak a hangulata miatt, de Gothár Péter nagyon korai munkái jutnak eszembe. A hetvenes évek elejéről. Jó lenne újra látni ezeket. Persze tv filmek voltak, és ki tudja megvannak -e de mégis. Egyáltalán sok Gothár filmet kellene látni. A port.hun van 1 - és mindössze 1 - bejegyzés ahol a komment iró "nagy" filmművészeti háttérinformációs tárral hozzászól és nem látott mást Gothártól, csak a Magyar szépséget. Persze mert azzal a bulvár is foglalkozott. De nem látta az Ajándék az a napot, még a Megáll az időt sem, pedig azt legalább az iskolában kötelezővé kellene tenni, és akkor még nem szóltunk a Részlegről, vagy mindenek csúcsán a Haggyállógva Vászka  humoráról. A 20. század második fele itt van Gothár filmjeiben.
http://gmt.dtsh.hu/index.php?o=10&id=13885 innen letölthető a Haggyállógva Vászka
Kritika Spiró Györgytől Hagyjállógva Vászka
Rövidke, de jellemző részlet a forgatókönyvből

2011. március 24., csütörtök

kamuk

Szép tavaszi délután. Parti party. Dumcsi. Danika, a szomszéd fiú 1 éves lett, ennek örömére elindult. Kedvenc játéka a porszívó. Nem tud ráunni. Piroska  fodrásznál volt, nagyon jól levágták a haját, nemrég jöttek haza Amerikából, hogy aztán újra vízumnyi időre visszautazzanak Floridába. Annamari új, sokkal jobb minőségű pasit szerzett be magának. Zsanettnek meg új kiskutyája van, egy tündéri, 3 hónapos tacskó. Az országgyűlésben senkit nem érdekel az új alkotmány, hogy a tévén jobban nézzen ki a dolog hát körbeülik az éppen bennlevők a felszólalót. Fő a hitelesség. Azt hallom az egyik rádióban, hogy a valóvilágosok ha valaki kamuzik rászólnak: Hagyd abba, ez nem vígszínház! mi van? esetleg a vidám színpadra gondolnak /ami ugyan nincs már/ vagy mire? Az biztos! Ezek a lányok fiúk soha nem jártak a Vígszínházban. ja a politikusok se, legtöbben, színházba se.
De mégis a színház vonzó jutalom, aki jó volt, kap egyet láttuk ezt a józsefattilaszínháznál, meg egernél, meg több helyen. Úgy látszik a filmstúdióknál is ez a kamu megy. A Kossuth díjasok repültek a stúdió vezetői székből, seccpecc, most meg azt hallom pályáztatással privatizálják őket - ha kell valakinek a hűségesek közül, akkor megkapja, akkor az adósságot - ami lássuk be virtuális adósság - leírják és az új stúdióvezetőnek lesz egy kiváló művészi múlttal dicsekedhető stúdiója, ami itthon ugyan nem érdekes, de külföldön a díjak, elismert rendezők neve számít valamit, sőt sokat.
Ja, és a többség véleménye szerint Jenci, /mellékelve/csinálta fel Böbikét.  Aki pedig finom, fajtiszta, úri kutya. Rémes.
Jenci


2011. március 23., szerda

Kemény Henrik Marionett Cirkusz

Felkerült a Facebookra a Tintaló Társulás remek Circus Mechanicus elnevezésű játéktárának szépen feldolgozott videó bemutatója. Minden elismerésem a Sisak- Sipos párosnak. Valódi értékteremtők.
Ahogy néztem, mindig Kemény Henrik több mint 100 éves Marionett Cirkusza jutott eszembe. A bábok a múlt század harmincas éveiben készültek - 100 évvel korábbi hagyományok alapján, a felvétel 1972 -ben készült a Papírsárkány c. műsor keretében, Somhegyi Bélával. Azért mertem ezt az itthonra mentett változatot feltenni, mert a tévé által készített már szemétre került. Viszont olyan érték, amit nem szabad kidobni.

2011. március 22., kedd

Utassy József 70 éves lenne

Koratavasz
      
Föllázad a víz éjszaka     
csörömpöl a tél ablaka     
inal a hó s hajnalba már     
zöld aknára lép a madár 

       
Kilőtt harckocsik a sziklák     
napsugár-sorozat ropog     
emelt fővel és mezítláb   
szeretőmhöz gyalogolok

Annakidején jártuk az országot, Utassy, Kiss Benedek, Sebeő, Halmos, Berek Kati, én. Verseltünk. KISZ Klubokban. Nagyon jó volt.
Utassy versei a DIA oldalán
http://dia.jadox.pim.hu/jetspeed/displayXhtml?offset=1&origOffset=-1&docId=1041&secId=100535&qdcId=3&libraryId=-1&filter=Utassy+J%C3%B3zsef&limit=1000&pageSet=1

2011. március 20., vasárnap

Tündérkeresztanyu

Azelőtt ez volt a blogom, http://tunderkeresztanyu.blog.hu/

Falusi kislányok 55 évvel ezelőtt

A Dinnyés Katival találkoztam a minap. Osztálytársam volt az általánosban. Tabon. Barátnők is voltunk, Főként, amikor az unokatestvérem, kanizsai, városi fiú a nyári rokonlátogatások során hevesen csapta neki a szelet. Azt jelenti, hogy jártak volna, ha a fiú nem utazott volna állandóan haza. De amikor elküldtek bennünket /unokatessvérem+én/ hogy tanítson meg korcsolyázni, inkább a Katit tanította meg. Én meg fagyoskodtam a parton. Máig nem tudok korcsolyázni. Az unokatessvér nem helyesírási hiba, hanem kanizsaiak vagyunk, akkor ez így hangzott. Tabon is, ahol a kép készült. 1956 szeptemberében. Hát így néztek ki a tinilányok akkoriban. Igaz nem is így hívtak minket, inkább fruskának, csitrinek, bakfisnak.
Filotás Panni, Tukora Rózsi, Én, Dinnyés Kati, Filotás Éva, Szilágyi Éva, Papp Magda

forcsi, üzi, tali és a tapsoncok esete

Milyen vicces volt a Mézga család első szériájának idején hallgatni az ÚJ magyar nyelven beszélő Köbükit. Most meg már ha körbehallgatunk a villamoson egy iskolából hazatartó társaságot, hát majdhogynem újmagyarul beszélnek. üzi, talcsi, meki, ... nekünk még csak a pirburg párkáp jutott... Arról is sokszor előjött a szó, hogy a helyesírásunk túlbonyolított, nem kellene csak az érthetőséget figyelembe venni, az olyan betűket, amiknek nincs fonéma értéke - mint pl. az LY, el kellene végre felejteni. Az államfő harcba szállt ezen csoportok mellett. Könnyedén és elegánsan átlép a helyesírás elavult szabályain. De senki nem rójja meg ezért. Annak idején az orosz tanárom nagyon kedvelt engem, s mikor hibáktól hemzsegő dolgozatomra négyest adott, azzal indokolta, hogy nem lényeges hibákat ejtettem, csak nagyvonalú vagyok... én nagyon szégyelltem magam a padszomszédom előtt, aki ugyanarra a dolgozatra kettest kapott. Nagyon sokat tanultam, hogy ez ne maradjon így.
Amikor a márciustizenötödiki ünnepség fizetett tapsoncai nyilatkoztak szerepükről a televízióban, kortársam riadtan kérdezte: honnan vették a bátorságot hogy elmondják..
na de barátaim ezek huszonéves fiatalok, mitől féljenek, ők nem tanulták meg a félelmet...remélem nem is fogják. fiatalok, szabadok, övék a világ! A sajtó szabadságot a félelemtől kell legjobban félteni. Az öncenzúrától, a talpnyalóktól, az udvaroncoktól. A fortélyos félelem az igazi veszély.
A tapsoncok a miniszterelnök mögött csak nagyon ciki, égő, .. hát nincs 500 lelkes hívő, aki magától odaáll és szívből jövően lelkesedik a fülke forcsi szellemiségéért.
Az új magyar nyelvről:
http://businessonline.prim.hu/cikk/39160/
http://www.e-nyelv.hu/

2011. március 19., szombat

Március idusán

Családi vendégeskedés közben, bevásárlás előtt körülnézem a siófoki hajóállomás környékén. Gyerek és ifjúkorom kedves helyszínein. A város még mindig ronda, de épül szépül, nem kímélik az uniós támogatást - nem tudom mi lesz, ha Orbán Viktor kívánsága alapján Brüsszel már nem diktál, mert a nagyon fideszes városban lépten nyomon nagy kék táblákba botlottam: Épült az Európai Unió támogatásával. Forgó kilátót barkácsolnak éppen a víztorony tetejére... kell is, amíg az Unió is úgy akarja. -
De a Balaton csodás, a tavasz megállíthatatlan. A varjak üvöltenek. Eddig nem vettem észre, hogy a város tele van varjakkal, Éppen  fészkelnek, és mindent megbeszélnek. Egészen rémisztően hangosak.
képek:

Tihany karnyújtásnyira

Olvadó jéghegy

Aki figyel, látja, hogy a nád között egy hattyú ül a fészkén

Nyitási akció

Itt kellett vízbe fulladnia Elbert Jánosnak. Vagy mégsem? Ki tudja ma már. De emlékszem olyan viharra, amikor a hullámok átcsaptak a mólón. Kicsi voltam, féltem. Sokat rémálmodtam erről a mólóról.


Alvó hajóállomás


Néhányan a hangoskodók közül

A tavasz hóeséssel kezdődik

Március harmadikán éjjel nagy hó esett. Hajnalban leugrottam a Duna partra néhány új kép kedvéért. Hát így kezdődött a tavasz ebben az évben.
Ja és a honlapomra hiába tettem fel ezeket a képeket, nem jelentek meg a neten. Ekkor határoztam el, hogy a hagyományos http://www.takacsvera.hu oldalt archívumnak tekintem és minden új mozzanatról ezen a trendi blogspoton adok számot. Meglátjuk.